Zboża
Soja
Soja należy do roślin strączkowych. Są dwie podstawowe odmiany tej rośliny, tj. jadalna i pastewna. Nasiona zawierają dużo białka, tłuszczu, soli mineralnych i witamin. Uzyskuje się z niej olej jadalny oraz makuchy. Ma również zastosowanie jako zielonka dla krów.
Więcej
Len
Len to roślina o cienkich, pojedynczych łodygach. Charakteryzuje się dużymi, jasnoniebieskimi lub białymi kwiatami na szczytach pędów. Kwitnie w czerwcu i lipcu, a jej łacińska nazwa oznacza w polskim tłumaczeniu "najpożywniejszy" i jest ona adekwatna.
Więcej

Rzepak
Rzepak należy do tej samej rodziny roślin (Brassica), co cenne dla zdrowia warzywa takie jak brokuł, kapusta, kalafior. Roślina wywodzi się z północno-zachodniej Europy. Dostarcza bogatego w składniki odżywcze oleju jadalnego i wartościowych makuchów dla zwierząt, zwłaszcza bydła.
Więcej
Gorczyca
Gorczyca to zarówno roślina uprawna, jak i chwast. W Polsce uprawiana jest w małym stopniu. Wyrabia się z niej oleje różnego rodzaju: jadalny, techniczny, leczniczy. Służy do wyrobu musztardy. Jest to również roślina podporowa przy uprawie grochu.
WięcejPszenica
Olej pszeniczny pozyskiwany z ziaren pszenicy jest rzadkim złotożółtym olejem o przyjemnym zapachu zboża. Ze względu na wysoką zawartość lecytyny roślinnej i witaminy E należy do najcenniejszych olejów leczniczych.
Więcej
Lnicznik siewny
Lnicznik siewny, zwyczajowo zwany także lnianką, to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jego uprawa wygląda podobnie jak uprawa rzepaku. omimo tego, że lnianka jest uprawiana w Europie już od ponad 2000 lat, to zyskała zainteresowanie dopiero niedawno.
Więcej