Zboża - Globusmax

Rzepak

   Rzepak  (Brassica napus L. subsp. napus)

       

        Rzepak należy do tej samej rodziny roślin (Brassica), co cenne dla zdrowia warzywa takie jak brokuł, kapusta, kalafior. Roślina wywodzi się z północno-zachodniej Europy. Dostarcza bogatego w składniki odżywcze oleju jadalnego i wartościowych makuchów dla zwierząt, zwłaszcza bydła. Nasiona rzepaku zawierają nawet 55% zawartości tłuszczu i są najważniejszym surowcem krajowym przemysłu tłuszczowego. W przeszłości olej rzepakowy pozostawał w cieniu swoich bardziej rozpowszechnionych śródziemnomorskich "przeciwników" - oliwy z oliwek oraz oleju słonecznikowego. Jednakże obecnie, jego właściwości kulinarne i wartości dla zdrowia są coraz bardziej doceniane przez szefów kuchni oraz specjalistów od żywienia. Słoma natomiast nie nadaje się ani na paszę ani na ściółkę.

        Rzepak wymaga dużego nawodnienia, dlatego też udaje się szczególnie dobrze w okolicach nadmorskich o dużej wilgotności powietrza. Jest wrażliwy na warunki zimowania – łatwo wymarza. Wymaga gleby żyznej, bogatej w wapń, dobrze i głęboko uprawionej. Wytwarza żywe, żółte kwiaty  w miesiącach letnich, dzięki czemu ma również swój udział w walorach estetycznych krajobrazu.