Zboża - Globusmax

Gorczyca

        Gorczyca (Synapis L.)

       

        Gorczyca to zarówno roślina uprawna, jak i chwast. W Polsce uprawiana jest w małym stopniu. Wyrabia się z niej oleje różnego rodzaju: jadalny, techniczny, leczniczy. Po wytłoczeniu oleju i zmieleniu służy do wyrobu musztardy. Jest to również roślina podporowa przy uprawie grochu. Nie ma dużych wymagań glebowych. Jako chwast zwalczyć ją można za pomocą bronowania, a także środków chemicznych.

        Gorczyca – z nasion wytłacza się olej podobny do rzepakowego a z odtłuszczonej mąki przyrządza się łagodną tzw. francuską musztardę. Nasiona są używane również do marynat i kiszonek. Mają właściwości bakteriobójcze, ułatwiające przechowywanie produktów.

        Historia powstania tego zboża sięga epoki późnego neolitu. Pierwsze jej ślady pojawiły się niedaleko Bagdadu, zakopane w naczyniach. Ze znalezionych tabliczek glinianych wynika, że ludy sumeryjskie używały nasion gorczycy jako składnika maści leczniczych.